Instal·lacions sonores del projecte House Music Europe
MIXTUR 2022
Programa
House.Music.Europe – HoME
Projecte artístic basat en la història oral, creat en col·laboració per quatre organitzacions de música de nova creació de quatre països europeus: Hongria, Àustria, Sèrbia i Espanya. El nostre projecte combina música i altres formes d’art, així com recerca tècnica i social. Hi participen dotze artistes joves de diferents gèneres seleccionats mitjançant una convocatòria internacional amb la finalitat de crear algoritmes de sonificació i altres treballs col·lectius basats en els materials recopilats.
Un projecte de tres anys de durada cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea.
EXHIBICIÓ
L’exhibició consisteix en quatre instal·lacions diferents desenvolupades col·laborativament pels quatre equips del projecte HoME durant 2021-2022 (Àustria, Hongria, Sèrbia i Espanya).
Cada instal·lació és una reflexió sobre la primera fase del projecte de la UE en què els quatre equips van viatjar a zones rurals i urbanes dels seus països amb la casa HoME: un remolc de cavalls que es va reconstruir com una estructura portàtil interactiva i participativa que tenia com a finalitat recollir històries parlades i convertir-les en sons musicals. Amb la Casa-HoME com a punt de partida, els artistes van entaular una conversa amb els habitants, la gent i la seva història i van iniciar un procés d’intercanvi sobre el significat de la paraula llar.
Les històries i narracions recollides s’han transposat i recomposat en sons electrònics que ara anomenem sonificacions.
Les sonificacions capturen les nombroses històries dels participants i la seva interacció amb la pròpia casa HoME, de vegades lúdica i de vegades molt íntima.
En aquesta exposició els quatre equips exploren i reflexionen sobre les seves experiències a través de diferents mitjans, convidant el visitant a diferents enfocaments de la narració: el sentit de la història oral dels llocs visitats i la seva gent.
informació
ÀUSTRIA
Mistranslations – memories of a vanishing lake
A l’inici de la fase de recerca del projecte, els artistes Conny Zenk, Eva-Maria Schaller i Marco Döttlinger van desenvolupar preguntes relacionades amb la regió del llac Neusiedl, en particular Podersdorf am See, una zona rural situada al Burgenland (Àustria). Amb la creació d’una instal·lació sonora que va convidar els veïns a participar-hi, van recollir històries, sons, impressions i experiències que van iniciar un procés de traducció de narracions a diferents formes de processos artístics. Centrant-se en el tema de la traducció com a fenomen fonamental per a la seva pròpia pràctica col·laborativa, els artistes van analitzar els sons i van sintetitzar fragments de ritmes, així com melodies de les veus gravades per tal de superposar i elaborar aquests sons creats en temps real. Desplaçant progressivament el seu enfocament del treball de la idea d’entrevistar persones a entrevistar l’espai i fins i tot els elements naturals que els envolten com l’aigua o els cossos, van dissenyar aquesta instal·lació artística transdisciplinària com una conversa en constant canvi amb la imatge d’un paisatge transformador fet de so, vídeo i coreografia. La instal·lació està concebuda com una obra performativa multimèdia híbrida.
Com sona el paisatge al voltant del llac Neusiedl? Quins canvis recordes en els darrers anys o dècades? La sensació acústica, el paisatge sonor que ens envolta, també és sempre un indicador de l’estat d’un sistema.
HONGRIA
HoME – Corner
“El racó és un refugi que ens assegura una de les coses que més valorem — la immobilitat. És el lloc segur, el lloc al costat de la meva immobilitat.” Gaston Bachelard – La poètica de l’espai
Un espai que reflexiona sobre la idea de llar, així com d’integració i connectivitat amb diversos elements vagament connectats que poden crear una experiència intel·lectual i sensorial complexa.
L’espai conté els següents objectes:
A, un recipient tancat de vidre on hi viuen i creixen fongs i bacteris derivats de l’aire de l’espai d’exhibició.
B, un micròfon sobre un peu amb una breu indicació de com interactuar-hi.
C, una pila de llibres dels quals el de dalt de tot pot ser llegit en veu alta pels visitants de la instal·lació.
D, llums de colors controlats per la informació freqüencial de la veu dels visitants.
E, altaveus connectats en temps real a una síntesis concatenativa, una eina de composició que utilitza diverses gravacions de so de visitants de la fase anterior del projecte HoME a quatre països i crea un eco de la veu parlada.
SÈRBIA
de Jug Marković, compositor
amb el suport de Kulturni Centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”
HoME és una instal·lació acústica electrònica temporal per escoltar amb auriculars. Estàs convidat a seure-hi i participar-hi, posar-te una màscara mèdica negra sobre els ulls, posar-te els auriculars i immergir-te en un món sonor fet de testimonis humans i històries.
El que sentiràs està fet tractant electrònicament en temps real la parla humana gravada durant l’estada de cinc dies de HoME a Sèrbia (abril de 2022). Tots els sons van ser recopilats i creats a tres llocs: Novi Bečej (25.04.2022) un petit poble del nord de Sèrbia; Belanovica (27.04.2022) un poble al centre de Sèrbia; i a Novi Sad (29.04.2022), la segona ciutat més gran del país.
La major part dels sons que sentiràs es va fer en directe (amb manipulació en temps real del processament electrònic) i és el resultat de la interacció amb els visitants i els seus testimonis parlats. L’automatització del processament electrònic va ser mínim, i la majoria dels resultats sonificats prové de la interacció, alteració i reacció en temps real amb les paraules dels nombrosos visitants (diverses dotzenes de persones).
Els fitxers originals creats durant el tour a Sèrbia no han estat tractats ni alterats significativament en postproducció, sinó que s’han seleccionat i arranjat amb cura en una línia de temps significativa. Amb tots els seus defectes i particularitats, són el testimoni de la gravació i sonificació de diversos dies d’interacció amb la població local.
La instal·lació és una mena de museu auditiu. És una mostra del resultat del nostre treball alhora que transposa les nostres sensacions durant el treball de camp.
ESPANYA
El concepte de llar en la seva dimensió més àmplia ha estat el punt de partida pel treball artístic de Julio César Palacio, Carlos Nuñez Medina i Ricardo Castro Arceiz.
Durant la primera fase del projecte, es van recopilar diferents històries vitals a través d’un qüestionari fet a ciutadans de Barcelona a HoME. Es van establir dos punts: un a la Universitat de Barcelona i l’altre al Centre d’Arts Santa Mònica.
Mitjançant el qüestionari, es van expressar tres línies d’interès que representaven cada un dels artistes. La primera té relació amb el fet que molta gent a les ciutats (especialment gent jove) no té una casa, sinó que comparteix pis i espai. El segon té a veure amb la violència i el moviment LGTBIQ i el tercer amb la memòria col·lectiva.
A partir de cada un d’aquests punts de vista diferents, els artistes proposen tres instal·lacions independents que giren entorn al tema de l’habitatge i la llar.
Julio César Palacio
Memory objects és una instal·lació sonora dissenyada pel compositor Carlos Nuñez Medina que parla del tema de l’habitatge a través d’objectes, sons i històries. La gent està connectada als objectes i els objectes a la gent. Hi ha un vincle afectiu i emocional que uneix persones i objectes. Aquests objectes estan carregats de significat social i cultural que proveeix la memòria de les experiències viscudes, establint un enllaç entre el passat i el present. El món domèstic té objectes que romanen en la memòria de generacions. Objectes el valor, significat, funció i sentit dels quals ha canviat o desaparegut amb el pas del temps, confrontats amb l’oblit. A la instal·lació Memory objects l’espectador mira a través de diferents objects i experimenta la seva reconstrucció sonora. Històries, objectes i sons s’ajunten per evocar el que ja no hi és, però d’alguna manera roman a la nostra memòria.
Ricardo Castro
Amb el suport de: