FESTIVAL MIXTUR 2015: PEDRO ÁLVAREZ

FESTIVAL MIXTUR 2015: PEDRO ÁLVAREZ

(Xile, 1980) Va estudiar diversos instruments, música clàssica Hindustani i filosofia, abans de dedicar-se per complet a la composició. Va obtenir els graus de Llicenciat i Magíster en Composició per la Universitat de Xile, va estudiar a títol particular amb James Dillon a Londres, i va obtenir un Màster en Filosofia per la Universitat de Londres i un Doctorat per la Universitat de Huddersfield, orientat per Liza Lim, on també va ser editor de CeReNeM Journal (Centre d'Investigació en Música Contemporània). Recentment ha complementat la composició amb aparicions com a improvitzador en diversos països.

Com definiries la teva feina?

Busco crear formes musicals noves amb materials tradicionals, explorant espais estranys, impensats, d'alguna manera “irracionals”, tot i que de simplicitat formal brutal, en contrast amb textures de gran riquesa en el detall. La meva idea és poder presentar situacions estètiques que, per senzilles que ens semblin, ens obrin a modes de sensibilidad inimaginats, que ens facin conscients de la nostra condició de subjectes sensibles més enllà del que estem acostumats, o d'allò que una societat dominada pel mercat ens ofereix.

Què significa per a tu haver estat seleccionat en la Convocatòria Mixtur?

És una gran oportunitat per a treballar de nou amb l'Ensemble CrossingLines, amb qui ja havia col·laborat recentment en una obra escrita pel conjunt total, sumant-hi la meva pròpia improvització. M'afalaga profundament que m'hagin escollit per a una nova col·laboració. Crec que com a compositor comparteixo una certa ètica de treball i una sensibilitat creativa tant amb CrossingLines com amb el Festival Mixtur. La mera idea d'aquesta col·laboració ja dispara immediatament nous espais musicals per a descubrir en la meva imaginació.

Com desenvolupes el teu procés de treball un cop reps l'encàrrec?

La veritat és que tot just acabo de rebre la bona notícia de l'encàrrec, i ara per ara em trobo en una primera etapa on veure quins recursos instrumentals tinc a la meva disposició, amb quin material vull treballar, quines projeccions formals m'interressa explorar, i en general una reflexió que situi aquesta nova obra en perspectiva amb treballs recents meus. També és important per a mi tenir sempre preguntes que dirigeixin la meva feina compositiva, i que li donin sentit més enllà d'allò tècnico-musical. Tot això que sóna molt racional i calculat va sempre guiat en primer lloc per una intuïció creativa: la imaginació és el punt de partida.

Treballs que tinguis en marxa i projectes de futur?

Aquest any 2014 que ja acaba ha estat farcit de noves experiències, amb projectes artístics a Londres, Viena, Querétaro, Barcelona i Huddersfield. Pel 2015, després d'aquesta nova obra per a Mixtur, escribiré una peça per a clarinet, viola d'amor i acordeó per a estrenar a Londres el mes de Juny (H. Roche, M. Fusi i R. Luc), a més d'un encàrrec de l'ensemble Interface de Frankfurt, per a estrenar en una gira que faran per Anglaterra. També vull reprendre, després de forces anys, els meus vincles amb l'Hemisferi Sud, que em portarà a passar bona part de l'any entre Xile i Austràlia.

Alvarez-tnrf

Ⓒ Loren Holmes

Pedro Álvarez és un dels seleccionats en la categoria 2b de la Convocatòria Mixtur 2015 i ha rebut l'encàrrec del festival de compondre una obra per a Flauta, Saxo, Piano, Percussió i Electrònica, formació amb que es presentarà l'Ensemble CrossingLines al Festival Mixtur 2015.

 

+ INFO:

PEDRO ÁLVAREZ